ΟΙ ναπολιτάνοι ψαράδες ισχυρίζονται ότι πιάνουν τα χταπόδια κατεβάζοντας κοντά στα βράχια όπου
έχουν εντοπίσει τα θολάμια τους μια άσπρη πήλινη κανάτα, τη μουμαρέλα, μισογεμάτη ολόλευκα βότσαλα.
Το λευκό τα τραβάει σαν μαγνήτης, λένε. Αφήνουν, λοιπόν, την κανάτα στο βυθό και έπειτα από μερικές
μέρες το χταπόδι μπαίνει μέσα, βγάζοντας έξω τα βότσαλα. Οι ψαράδες, βλέποντας τις σκορπισμένες πέτρες,
καταλαβαίνουν ότι το παγίδεψαν και ανεβάζουν προσεκτικά το κανάτι. Η παλιά, κατά πολλούς αρχαία, αυτή
μέθοδος χρησιμοποιείται με κάποιες παραλλαγές και από τους Ιάπωνες, που είναι οι πιο ενθουσιώδεις λάτρεις
του χταποδιού στον κόσμο καικαταναλώνουν περίπου τα μισά από τα χταπόδια που αλιεύονται στις θάλασσες της
υφηλίου. Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι τα περισσότερα από τα χταπόδια που καταναλώνουμε αυτό το καλοκαίρι,
εμείς και οι ολυμπιακοί μας επισκέπτες, δεν προέρχονται από το Αιγαίο, ούτε από τη Μεσόγειο, αλλά από
μακρινούς ωκεανούς. Η ζήτηση για χταπόδια έχει πολλαπλασιαστεί, μια και εκτός από μας, τους Ιταλούς και
τους Ισπανούς -οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι χταποδοφάγοι της Μεσογείου- έχουν τώρα προστεθεί και πολλοί
Αμερικανοί και Βορειοευρωπαίοι. Τα χταπόδια που πιάνονται στα νερά μας, πάντως, προτού απλωθούν στην ψησταριά
και μας λιβανίσουν με την ορεκτικότατη τσίκνα τους, πρέπει να χτυπηθούν και να παραγουλιαστούν για να μαλακώσουν
οι σκληροί μύες των πλοκαμιών τους. Στην εντυπωσιακή και πάντα πλούσια ψαραγορά του Λαυρίου, είδα προ ημερών
ένα ενδιαφέρον αυτοσχέδιο μηχάνημα που στριφογυρίζει τα χταπόδια, όπως έπλεναν τα ρούχα τα πρώτα ηλεκτρικά
πλυντήρια, εκείνα τα στρογγυλά που άνοιγαν από πάνω. Σημειώστε, πάντως, ότι οι Γιαπωνέζοι δεν χτυπάνε τα χιλιάδες
χταπόδια που καταναλώνουν. Μόλις τα πιάσουν, τα ζεματάνε βιαστικά, χωρίς καν να τα αφήσουν να σκληρύνουν.
Μετά κόβουν τα πλοκάμια σε λεπτότατα φετάκια τα οποία τρώνε σχεδόν ωμά, Βουτώντας τα σε σάλτσα σόγια ή σε
καυτερή γουασάμπι με ξίδι. Αν τύχει να πιάσετε κάποιο χταποδάκι, δοκιμάστε το με τον τρόπο αυτό και θα έχετε
μια τελείως διαφορετική γευστική εμπειρία.
Υλικά
1 μικρό χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 3 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα 1-2 φρέσκες καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες ή μπούκοβο (κατά βούληση) 3 φλιτζάνια φρέσκες ψιλοκομμένες ντομάτες 1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο 2-3 φύλλα δάφνης 1 κιλό τρυφερά φασολάκια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια Αλάτι
Εκτέλεση
Σε απλωτή κατσαρόλα με χοντρό πάτο, βάλτε το χταπόδι και αφήστε το σε μέτρια φωτιά να βγάλει τα νερά του και να σφίξει, αλλάζοντας χρώμα, για περίπου 10-15 λεπτά. (Αν είναι κατεψυγμένο, χρειάζεται περισσότερη ώρα και θα το γυρίζετε με πιρούνι τα πάνω-κάτω.) Βγάλτε το, ξεπλύνετε το κάτω από τη βρύση να φύγουν οι πολλές σκούρες πέτσες και κόψτε το σε κομμάτια, σαν μεγάλες μπουκιές. Πλύνετε την κατσαρόλα και Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί. Σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με τη φρέσκια πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε. Βάλτε το χταπόδι στην κατσαρόλα, σοτάρετε 1-2 λεπτά και αδειάστε πάνω του την ντομάτα και την ξερή πιπεριά, αν τη χρησιμοποιείτε. Βάλτε και τον περισσότερο μαϊντανό, κρατώντας 1-2 κουταλιές σούπας για να στολίσετε, καθώς και τη δάφνη στην κατσαρόλα, και σιγοβράστε για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Προσθέστε και τα φασολάκια μαζί με λίγο νερό, αν χρειάζεται, και σιγοβράστε 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το φαγητό να...
Συνταγή 28 από 137
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών
ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ 22-11-2008 01:46:56
POLU WRAIA SYNTAGI!ALLA KALOKAIRINI THA ELEGA!!!!!!!!!!!
Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!