Για το ζωμό ψαριού
450 γρ λευκό ψάρι με ήπια γεύση, όπως βακαλάος, γλώσσα, πέστροφα με τα κόκαλα και τα κεφάλια
1 μέτριο πράσο χοντροκομμένο
1 μίσχος σέλερι χοντροκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
κλαράκια μαϊντανού
1 κλαράκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
300 ml ξηρό λευκό κρασί
600 ml νερό
Για τα ψαρικά:
1,5 κιλό φέτες σολωμού πάχους 2-2,5 εκ
1 κιλό μεγάλες γαρίδες (ή καραβίδες) ωμές (ή κατεψυγμένες που έχουν αποψυχθεί)
αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
165 γρ βούτυρο
Για τη σάλτσα:
2 κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
700 ml πλούσιο κόκκινο κρασί (π.χ. Κατώι Μετσόβου)
1 τομάτα χοντροκομμένη
15 ml (1 κουταλιά) αλεύρι
15 γρ βούτυρο, μαλακό
500 γρ μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
15 ml (1 κουταλιά) φυτικό λάδι
κλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα

Οι Συνταγές μου! | Οι Φωτογραφίες μου!  Μέλη  
Αναζήτηση

Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;






 
Τι "μαγειρεύτηκε" τα τελευταία λεπτά
ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΗΣΑΜΟΣΠΟΡΟΥΣ...
ΚΡΥΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ (VITELLO TONNATO)...
ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΒΟΤΚΑ...
Μοσχάρι με μελιτζάνες ...
ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΑΣΤΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ...
Αγκινάρες με γαρίδες...
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟΥ...
Αγκινάρες Πανέ...
Γλυκό του ταψιού με καρύδα...
Τάρτα με Αγκινάρες...
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ, ΤΥΡΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ, ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ...
ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑΣ...
ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ...
ΡΕΒΥΘΙΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ...
ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΡΑΓΚΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ...
ΧΤΕΝΙΑ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ...
ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΡΟΚΦΕΛΕΡ...
ΑΛΕΙΜΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ...
ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ...
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ SHASHLIC ...
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΟΥΣΑΜΙ...
ΧΤΑΠΟΔΙ ΒΡΑΣΤΟ ...
ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ...
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΝΤΙΠ ΑΠΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ...
ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ ...
Αντζέμ πιλάφι ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ...

Συνταγές » Θαλασσινά
Προηγούμενη Συνταγή 39 από 137  Επόμενη

ΣΟΛΩΜΟΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ 3 ψήφοι




 
Οι σάλτσες κόκκινου κρασιού χρησιμοποιούνται στη Γαλλία σχεδόν αποκλειστικά με κρέας ή πουλερικά. Η συνταγή αυτή αποτελεί εξαίρεση. Εδώ το Κατώι, ένα ολόσωμο κόκκινο κρασί από το Μέτσοβο, δίνει γεύση και χρώμα σε μια σκοτεινόχρωμη σάλτσα με γεύση γαρίδας, η οποία σερβίρεται με σοταρισμένα φετάκια σολωμού. Το συνολικό αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, ενώ η γεύση του κρασιού συμπληρώνει τέλεια τη γεύση του ψαριού. Όπως είναι ο κανόνας και για άλλα πιάτα που τονίζουν τη γεύση ενός ειδικού κρασιού, το κρασί που χρησιμοποιείται για τη σάλτσα πρέπει να σερβίρεται για τη συνοδεία του ψαριού. Μπορούν εδώ να χρησιμοποιηθούν κατεψυγμένες γαρίδες (ή καραβίδες), που όμως πρέπει πρώτα να αποψυχθούν.
Υλικά

Για το ζωμό ψαριού
450 γρ λευκό ψάρι με ήπια γεύση, όπως βακαλάος, γλώσσα, πέστροφα με τα κόκαλα και τα κεφάλια
1 μέτριο πράσο χοντροκομμένο
1 μίσχος σέλερι χοντροκομμένος
1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
κλαράκια μαϊντανού
1 κλαράκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
300 ml ξηρό λευκό κρασί
600 ml νερό
Για τα ψαρικά:
1,5 κιλό φέτες σολωμού πάχους 2-2,5 εκ
1 κιλό μεγάλες γαρίδες (ή καραβίδες) ωμές (ή κατεψυγμένες που έχουν αποψυχθεί)
αλάτι και πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
165 γρ βούτυρο
Για τη σάλτσα:
2 κρεμμυδάκια στιφάδου ψιλοκομμένα
700 ml πλούσιο κόκκινο κρασί (π.χ. Κατώι Μετσόβου)
1 τομάτα χοντροκομμένη
15 ml (1 κουταλιά) αλεύρι
15 γρ βούτυρο, μαλακό
500 γρ μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
15 ml (1 κουταλιά) φυτικό λάδι
κλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Για το ζωμό ψαριού: Χρησιμοποιούμε τα υλικά του καταλόγου και ακολουθούμε τις οδηγίες για το βασικό ζωμό ψαριού. Στραγγίζουμε. Για το σολομό: Καθαρίζουμε το σολωμό. με ένα μικρό μαχαίρι αφαιρώντας το δέρμα και τα κόκαλα. Ξεπλένουμε με κρύο τρεχούμενο νερό τα κομμάτια που ξεχωρίσαμε, τα στεγνώνουμε καλά με χαρτί και τα βάζουμε στην άκρη. Για τις γαρίδες: Ρίχνουμε τις γαρίδες σε ένα μεγάλο δοχείο με αλατισμένο νερό που βράζει. Τις βράζουμε για 1 λεπτό και τις στραγγίζουμε. Αφαιρούμε και κρατάμε τα κελύφη και τους αφαιρούμε τη φλέβα της ράχης. Τους βάζουμε αλατοπίπερο και τις βάζουμε στην άκρη. Για τη σάλτσα: Λιώνουμε 30 γρ βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κελύφη από τις γαρίδες και τα κρεμμυδάκια στιφάδου και βράζουμε για 5 περίπου λεπτά, μέχρι τα κρεμμυδάκια να μαλακώσουν, αλλά να μη ροδίσουν. Λιώνουμε τα κελύφη στο κρεμμύδι με ένα ξύλινο γουδόχερο. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να βράσει. Προσθέτουμε το στραγγισμένο ζωμό ψαριού και την κομμένη...

Προηγούμενη Συνταγή 39 από 137  Επόμενη
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 

RSS feeds RSS feed ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΓΏΝ


 
Προσφατα Σχολια
ετσι πρέπει να είναι οι εύκολες συνταγές...(από Maria)
Περισσότερα...

Μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη! ...(από Panos)
Περισσότερα...

poli kali sintagi....(από katomerischristos)
Περισσότερα...

poli orea sintagi....(από κατωμερης χρηστος)
Περισσότερα...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ Σ...(από panagiota)
Περισσότερα...




ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση

Το όνομα σου:
Το e-mail σου:
Η ερώτηση σου:

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!
Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε! Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Yumyum Pointmania!>>>

Θέλετε να δοκιμάζετε πρώτοι τις νέες συνταγές; Απλά εγγραφείτε στο δωρεάν Newsletter μας και ταυτόχρονα κερδίστε 100 points!

Copyright © 2009 yumyum.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή
διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.