Οι πέστροφες είναι ψάρια του γλυκού νερού, και εμείς, οι κάτοικοι της νότιας Ελλάδας και των νησιών, δεν τις έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση, επειδή προτιμάμε τα ψάρια της θάλασσας. Η νοοτροπία αυτή έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 70, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην αγορά οι πέστροφες των ιχθυοτροφείων. Οι περισσότεροι «γνωρίζοντες» τις προσπερνούσαν περιφρονητικά, υποστηρίζοντας ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με τα «άγρια» πελαγίσια ψάρια. Σήμερα, που τα πιο πολλά θαλασσινά ψάρια είναι έτσι κι αλλιώς των ιχθυοτροφείων, ίσως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουμε τη γνώμη μας για τις πέστροφες. Τα ψάρια αυτά οι Γάλλοι και οι άλλοι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι είναι από τα πιο εκλεκτά και στις αγορές τους τα ακριβοπληρώνουν. Πέστροφες δικές μας, καπνιστές αλλά και φρέσκες, εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ένας επιπλέον λόγος να μαγειρέψετε φρέσκες πέστροφες είναι και το εξαιρετικά ευεργετικό λίπος που περιέχουν, το περίφημο «ωμέγα 3», που έχει βρεθεί ότι προστατεύει τις αρτηρίες και προλαβαίνει τις καρδιοπάθειες. Όμως, εγώ είμαι η τελευταία που θα σας πρότεινε ένα φαγητό απλώς και μόνο «επειδή κάνει καλό». Οι γεμιστές με σπανάκι, κουκουνάρι και άνηθο πέστροφες είναι εξαιρετικά νόστιμες και μαγειρεύονται ταχύτατα. Κι αν έχετε μαζέψει άγρια χόρτα, ή τα αγοράσατε από τη λαϊκή, γεμίστε μ' αυτά τα ψάρια, και το φαγητό θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο.
Συνοδέψτε με βραστές πατάτες που θα τις περιχύσετε με λάδι, κρεμμυδάκι και λεμόνι.
Αυτή είναι παλιά συνταγή κερκυραίων ψαράδων: Το φαγητό σηκώνει κρασί κόκκινο μπρούσκο, παρόλο που είναι ψάρι, και πολλές βούτες με μαύρο ψωμί χωριάτικο. Τέλος η σάλτσα δίνει υπέροχη σπαγετάδα.
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef! Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
Σου αρέσουν τα δώρα? Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!