Το Vitello tonnato, παγωμένο μοσχάρι με σάλτσα τόνου, είναι κλασικό καλοκαιρινό πιάτο, που παραδοσιακά είναι το κύριο του γεύματος του Ferragosto στο Μιλάνο (Ημέρα της Αναλήψεως, 15 Αυγούστου). Παίρνει λίγο χρόνο, αλλά το αξίζει.
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι ξεκοκαλισμένο, κομμένο από μπούτι.
320 γρ. τόνος από κονσέρβα σε λάδι
3 αυγά
6 αλμυρές αντσούγες από βαζάκι
1 χούφτα κάππαρη από άλμη
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 φιάλη ξηρό λευκό κρασί
χυμός 1 λεμονιού
1 μίσχος σέλερι κομμένος διαγώνια σε λεπτές φέτες
λίγα φύλλα φασκόμηλου
2 δαφνόφυλλα
3 γαρύφαλλα (προαιρ.)
αλάτι
λίγη ακόμη ολόκληρη κάππαρη, φέτες λεμονιού και κλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
1. Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ με τα δαφνόφυλλα, τα γαρύφαλλα, το φασκόμηλο και το σέλερι και χύνουμε από πάνω το κρασί. Σκεπάζουμε και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες, γυρίζοντας το κρέας που και που. Tην επομένη βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη βαριά χύτρα ή κατσαρόλα με σφιχτό σκέπασμα. Στραγγίζουμε το κρασί και το προσθέτουμε στο κρέας μαζί με αρκετό νερό για να το σκεπάσει. Αλατίζουμε ελαφρά την χύτρα και σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα περίπου. Στο μεταξύ, πλένουμε, ξελεπιάζουμε και ξεκοκαλίζουμε τις αντσούγες. Μόλις περάσει η 1 ώρα, τις βάζουμε στην χύτρα βράζουμε για ½ ώρα ακόμη: Το υγρό θα πρέπει να έχει μειωθεί στο μισό.
2. Βράζουμε σφιχτά τα αυγά, τα κρυώνουμε στη βρύση, τα καθαρίζουμε και αφαιρούμε τους κρόκους (τα ασπράδια τα πετάμε ή τα κάνουμε γεμιστά, όπως θέλουμε). Ξεπλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε την κάπαρη.
3. Μόλις το κρέας γίνει τρυφερό στο πιρούνι, το βγάζουμε από τη χύτρα και φιλτράρουμε τον ζωμό σε ένα μπολ. Μεταφέρουμε τα φιλέτα του ψαριού σε ένα καθαρό πλέγμα και τα πιέζουμε να περάσουν από μέσα, μαζί με τους κρόκους, σε ένα άλλο μπολ. Ρίχνουμε ανακατεύοντας την ψιλοκομμένη κάππαρη, το ξύδι, τον χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και μετά αραιώνουμε τη σάλτσα κατά τη γεύση μας με λίγο από τον ζωμό που φυλάξαμε.
4. Όταν κρυώσει το κρέας, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και τις απλώνουμε σε μια ή περισσότερες πιατέλες (σε μια στρώση). Απλώνουμε τη σάλτσα πάνω στο κρέας, γαρνίρουμε τις πιατέλες με φέτες λεμονιού, κάππαρη και μαϊντανό. Τις καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και τις παγώνουμε στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.
Για κρασί προτείνουμε ένα Valcalepio Bianco ή ένα Lugana.
Συνταγή 12 από 170
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών
ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Aristea 26-09-2009 23:23:58
Φιλοι μου καμμια σχεση, πιστεψτε με εχω ζησει χρονια ιταλια και το εχω φτιαξει απειρες φορες. Θελει μοσχαρι ρολο, για να κοπει μετα ωραια σε φετες. Με τιποτα ατζουγιες και αυγο. Το μοσχαρι σιγοβραζει με τα μυρωδικα του (δαφνη και μπαχαρι) μαζι με καροτο, σελινο.
Η σαλτσα γινεται με τον τονο, καπαρη, μαγιονεζα και φυσικα λιγο απο το ζωμο του κρεατος. Με τον υπολοιπο ζωμο συνηθως φτιαχνουμε ενα ωραιο ρυζοτο σαν πρωτο πιατο
Δοκιμαστε και τις δυο συνταγες και μετα μου λετε
Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!