Καλαμποκένιος χυλός που θα σερβίρετε, όπως και τον πουρέ πατάτα, μαζί με κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή με τσιγαριστά χόρτα και λαχανικά.
2 φλιτζάνια καλαμπόκι για πολέντα (δείτε σημείωση)
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή γάλα
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή Βούτυρο
Μπόλικη σάλτσα από κρέας, κοτόπουλο ή διάφορα τηγανητά μανιτάρια με σκόρδο

Οι Συνταγές μου! | Οι Φωτογραφίες μου!  Μέλη  
Αναζήτηση

Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;






 
Τι "μαγειρεύτηκε" τα τελευταία λεπτά
Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο ...
ΚΟΧΥΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΦΕΤΑ ...
ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΣΚΟΡΔΟ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ ...
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ...
ΝΤΙΠ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΝΤΙ...
ΑΒΓΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΝΤΣΟ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ...
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΠΡΙΜΑΒΕΡΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΥΤΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ...
Αρνί με αρακά ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ GARAM ASSAM (ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ) ...
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ...
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ...
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΓΚΟ ΨΙΛΟΤΗΓΑΝΙΣΜΕΝΟ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΣΟΥΜΑΤΡΑΣ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ ΚΑΙ ΤΑΜΑΡΙΝΔΗ...
ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ (Escargots a l’ amour)...
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ...
ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΣΟΥΓΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΑΡΗ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΨΑΡΙ ΓΛΥΚΟΚΑΥΤΕΡΟ ...
ΓΛΥΚΟΞΙΝΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ ΠΑΝΣΕΤΑΣ ΣΕΤΣΟΥΑΝ ...
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΠ' ΟΛΑ ...
ΑΛΕΙΜΜΑ ΑΠΟ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ (Crema formaggio all' aglio)...
ΚΡΥΑ ΚΟΧΥΛΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ...
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΝΕΣ...
ΒΑΚΑΛΑΟΣ ΜΕ ΣΩΣ ΜΟΡΝΕ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΣΚΟΡΔΟ-ΛΑΔΙ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ...
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ...
ΣΑΛΤΣΑ ΖΥΜΑΡΙΚΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ...

Συνταγές » Ζυμαρικά, χορταρικά
Προηγούμενη Συνταγή 183 από 301  Επόμενη

ΠΟΛΕΝΤΑ-ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟΣ ΧΥΛΟΣ 6 ψήφοι




 
Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα του προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη. Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά. Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Υλικά

Καλαμποκένιος χυλός που θα σερβίρετε, όπως και τον πουρέ πατάτα, μαζί με κοκκινιστό κρέας ή κοτόπουλο, με σοταρισμένα μανιτάρια ή με τσιγαριστά χόρτα και λαχανικά.
2 φλιτζάνια καλαμπόκι για πολέντα (δείτε σημείωση)
6 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή γάλα
2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας ρίγανη
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή Βούτυρο
Μπόλικη σάλτσα από κρέας, κοτόπουλο ή διάφορα τηγανητά μανιτάρια με σκόρδο

Εκτέλεση
Σε ζωμό ή γάλα που κοχλάζει σε αντικολλητική κατσαρόλα πασπαλίστε λίγο λίγο το καλαμποκάλευρο, το αλάτι και τη ρίγανη. Ανακατώνετε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, για 20-30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, ανακατώστε και αμέσως αδειάστε σε βρεγμένη γαβάθα και αφήστε την πολέντα να μείνει 5 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως στη γαβάθα ή αναποδογυρίστε και βάλτε την πολέντα σε πιατέλα, κάντε της βαθούλωμα και βάλτε μέσα τη σάλτσα του φαγητού που θα σερβίρετε μαζί. Γρήγορη πολέντα στα μικροκύματα. Βάλτε 1 φλιτζάνι καλαμποκένιο σιμιγδάλι σε γαβάθα, με αλάτι και 3 φλιτζάνια κρύο ζωμό, ανακατώστε καλά, σκεπαστέ και αφήστε το στο φούρνο μικροκυμάτων 3 λεπτά. Βγάλτε το μείγμα και ανακατώστε καλά, ξαναβάλτε για 2 λεπτά, ανακατώστε ξανά, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο και τη ρίγανη. Βάλτε για 3 λεπτά ακόμα ξεσκέπαστο το μείγμα στο φούρνο.

Προηγούμενη Συνταγή 183 από 301  Επόμενη
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

bcorfu 10-10-2009 05:46:15

i poulenda ine telia an meta tin prosthiki boutirou freskou to riksete se pireksaki ke aplosete epano fetes turi tsedar i alo kitrino ke psithi sto gkril me aera stous 200 mexri na zarosi to turi. episis ego anti nero bazo zomo apo laxanika

Στράτος 23-07-2008 08:17:58

Που μπορεί κανεις να βρει σιμιγδαλι καλαμποκιου ; δεν μπορεσα να βρω στην αγορα

Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 

RSS feeds RSS feed ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΓΏΝ


 
Προσφατα Σχολια
ετσι πρέπει να είναι οι εύκολες συνταγές...(από Maria)
Περισσότερα...

Μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη! ...(από Panos)
Περισσότερα...

poli kali sintagi....(από katomerischristos)
Περισσότερα...

poli orea sintagi....(από κατωμερης χρηστος)
Περισσότερα...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ Σ...(από panagiota)
Περισσότερα...




ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση

Το όνομα σου:
Το e-mail σου:
Η ερώτηση σου:

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!
Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε! Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Yumyum Pointmania!>>>

Θέλετε να δοκιμάζετε πρώτοι τις νέες συνταγές; Απλά εγγραφείτε στο δωρεάν Newsletter μας και ταυτόχρονα κερδίστε 100 points!

Copyright © 2009 yumyum.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή
διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.