1-1,5 κιλό ντομάτες φρέσκες, χωρίς τον κεντρικό πυρήνα και κομμένες σε κομμάτια. 1 σκελίδα σκόρδο 1 μίσχος σέλινο περίπου 20 εκ. μήκος 1 μικρό καρότο 1/4 από ένα μέτριο κρεμμύδι 1 μάτσο μαϊντανός 1 φρέσκια ή ξηρή καυτερή πιπεριά, ξεσποριασμένη ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση 1/2 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη 1 ματσάκι βασιλικός
Στα μέσα του Ιουλίου, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι νιες, ωριμασμένες στον ήλιο ντομάτες, είναι η πιο
κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε, μέσα στον καύσωνα μια υπέροχη δροσιστική μακαρονάδα φτιαγμένη με
φρέσκια σάλτσα πομαρόλα και φρεσκοτριμμένο τυρί. Στα ιταλικά νοικοκυριά συνηθίζουν να παρασκευάζουν κιλά
πομαρόλας μέχρι το τέλος Αυγούστου, που οι ντομάτες είναι ακόμη φθηνές, και να διαθέτουν μια πολύτιμη
παρακαταθήκη για τον υπόλοιπο χρόνο. Όχι δηλ. ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εν ανάγκη, και ντομάτες
από κονσέρβα. Ας δούμε όμως τη βασική συνταγή:
Υλικά
1-1,5 κιλό ντομάτες φρέσκες, χωρίς τον κεντρικό πυρήνα και κομμένες σε κομμάτια. 1 σκελίδα σκόρδο 1 μίσχος σέλινο περίπου 20 εκ. μήκος 1 μικρό καρότο 1/4 από ένα μέτριο κρεμμύδι 1 μάτσο μαϊντανός 1 φρέσκια ή ξηρή καυτερή πιπεριά, ξεσποριασμένη ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι κατά τη γεύση 1/2 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη 1 ματσάκι βασιλικός
Εκτέλεση
Η πομαρόλα μπορεί να φτιαχτεί με ή χωρίς σοτάρισμα των λοιπών λαχανικών. Αν τα σοτάρουμε, η πομαρόλα θα είναι πιο πλούσια, κι αν οι ντομάτες δεν έχουν ωριμάσει καλά, ίσως είναι απαραίτητο. Όμως το σοτάρισμα μειώνει τη γεύση της ντομάτας στη σάλτσα, κι έτσι, αν δεν είναι απαραίτητο, ίσως προτιμήσουμε να το αποφύγουμε. Εξ άλλου, χωρίς το σοτάρισμα, η πομαρόλα είναι πιο εύπεπτη. Αν αποφασίσουμε να σοτάρουμε, ψιλοκόβουμε πρώτα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, το καρότο, την πιπεριά και το μαϊντανό. Σοτάρουμε σε 1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο. Στο μεταξύ αφαιρούμε τον πυρήνα και κόβουμε τις ντομάτες. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διαφανές, προσθέτουμε τις ντομάτες και ένα κουταλάκι περίπου αλάτι στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας που και που, μέχρι οι ντομάτες να αρχίσουν να διαλύονται. Αν αποφασίσουμε να μη σοτάρουμε, βάζουμε το κρεμμύδι το καρότο, το σέλινο, το σκόρδο, την πιπεριά, τις κομμένες ντομάτες και...
Συνταγή 182 από 301
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών
ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!