Το φαλάφελ είναι μια γνωστή συνταγή σε όλη τη Μέση Ανατολή. Λέγεται όμως πως στην Αίγυπτο υπάρχουν τα καλύτερα φαλάφελ, αφού οι Αιγύπτιοι καλλιεργούν τη φάβα, που είναι το κύριο συστατικό του φαγητού, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στους δρόμους του Καΐρου υπάρχουν διάσπαρτοι υπαίθριοι πάγκοι όπου οι περαστικοί μπορούν να βρουν ζεστά φρεσκοφτιαγμένα φαλάφελ μέσα σε πίτα.
Τα κολοκύθια είναι λαχανικά με πολλή υγρασία και όχι σκληρά, δηλαδή ιδανικά για ψιλοτηγάνισμα. Αν θέλουμε να τα νοστιμίσουμε κι άλλο, προσθέτουμε 1/4–1/2 κουταλάκι πάστα τσίλι με το τζίντζερ ή λίγη χόιζιν σος στο ρυζόκρασο.
Tο απλό αυτό σπανάκι δένει ωραία με μπριζόλα. Όπως πάντα, το αλατοπίπερο είναι θέμα προσωπικής γεύσης. Είμαστε ελεύθεροι να μειώσουμε το αλάτι ή/και το σκόρδο ή να αυξήσουμε το σπανάκι στα 360 γρ. Αν βέβαια είμαστε λάτρεις του σκόρδου, μπορούμε πάντα να βάλουμε περισσότερο!
Τα πολλά πρόσωπα της ανθοκράμβης (Κουνουπίδι): Άλλο ένα λουλούδι που τρώμε, μαζί με την κάππαρη και την αγκινάρα. Όχι ακριβώς το λουλούδι, δηλαδή, αλλά το βλαστάρι με τα λουλούδια, αυτό που οι αρχαίοι ονόμαζαν «καυλός» εξ ού και το αγγλικό cauliflower. Η ανθοκράμβη ή βράσκη η λαχανώδης (Brassica Oleracea L. Var. botrytis) είναι από τα προβληματικά λαχανικά, ιδιαιτέρως αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά. Βλέπετε, μυρίζει όταν μαγειρεύεται, όπως όλη η οικογένεια του λόγω των θειωδών ενώσεων που περιέχει, οι οποίες όμως είναι χρήσιμες για την υγεία. Από πλευράς υγείας, λοιπόν, το κουνουπίδι στέκεται ακριβώς πίσω από τον ξάδελφο του, το μπρόκολο, με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Όσο για τη μυρωδιά, τι να σας πω; Άλλοι μιλούν για ένα κομμάτι ψωμί στο βράσιμο, άλλοι για ένα βαμβάκι με ξίδι πάνω από το καπάκι... Δεν εγγυώμαι γι' αυτές τις μεθόδους, οπότε μπορείτε να το φάτε ωμό σε σαλάτα (τριμμένο ή σε μπουκετάκια) ή να το βράσετε, όταν λείπουν όσοι κάνουν μούτρα και βεβαίως να το μετατρέψετε σε πουρέ, που και νόστιμος εί¬ναι και μη αναγνωρίσιμος!
Μία από τις πιο εντυπωσιακές συνταγές με κουνουπίδι είναι σίγουρα το ιδιότυπο κουσκούς που γίνεται τρίβοντας το σε σήτα ή ψιλό τρίφτη (μόνο το λουλούδι, τα κοτσάνια τα φυλάμε για άλλες παρασκευές), το οποίο αχνίζουμε σε σάλτσα ή στον ατμό. Στο Ισραήλ το είχα δοκιμάσει τηγανητό (βαθύ τηγάνισμα) σκέτο και σε χυλό και το βρήκα πολύ νόστιμο και στις δύο εκδοχές. Γρατιναρισμένο, σούπα, συνοδευτικό, σαλάτα, γιαχνί, δεν είναι λίγες οι ιδέες για το σερβίρισμα του.
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef! Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
Σου αρέσουν τα δώρα? Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!