Ήδη από τους ρωμαϊκούς χρόνους, οι αφροδισιακές ιδιότητες της τρούφας ήταν πολύ γνωστές. Στο περίφημο βιβλίο του “De re Coquinaria” ο Απίκιος εξυμνεί τα θαυμαστά αποτελέσματα του μανιταριού και υποδεικνύει 6 διαφορετικούς τρόπους χρήσης του. Με την πτώση της αυτοκρατορίας, οι μαγικές του ιδιότητες ξεχάστηκαν και μόλις στα 1700 οι Γάλλοι άρχισαν να εκθειάζουν τις θαυματουργές ιδιότητες από τις διάφορες τρούφες. Ο διάσημος γαστρονόμος Brillat Savarin (1755-1826) αφιερώνει εξι ολόκληρες σελίδες του βιβλίου του “Physiologie du goût”(Φυσιολογία της γεύσης) στις ερωτικές τους ιδιότητες.
Οι τρούφες υπάρχουν σε δυο οικογένειες, τις λευκές και τις μαύρες. Οι μαύρες βρίσκονται σε πολλά μέρη με τις πραγματικά περίφημες από το Perigord στη Γαλλία και από τη Norcia στην Ιταλία. Όμως, ο βασιλιάς των τρουφών είναι οι λευκή. Βρίσκεται κυρίως στο Piedimonte (Ιταλία), ενώ οι πιο γνωστές και δημοφιλείς προέρχονται από τους λόφους γύρω από την πόλη της Alba.
Όμως, η βασική διαφορά δεν βρίσκεται στο χρώμα αλλά στη μυρωδιά, που προφανώς επηρεάζει τη γεύση. Η μαύρη τρούφα έχει μια ευχάριστη μυρωδιά φθινοπωρινού φύλλου και συνήθως χρησιμοποιείται μαγειρεμένη. Αντίθετα η λευκή έχει μια έντονη, οξεία οσμή με χιλιάδες αποχρώσεις και χρησιμοποιείται ωμή, τριμμένη πολύ ψιλή, πάνω μαγειρεμένες ή ωμές τροφές. Επειδή είναι τόσο σπάνια και ακριβή, πρέπει να τη διαλέγουμε σωστά. Πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμη μπέζ, όσο πιο ανοιχτόχρωμη τόσο καλύτερα. Πρέπει να είναι στέρεα, γι΄αυτό πετάμε όσες είναι έστω και λίγο μαλακές στην αφή.
Η παρακάτω απλή συνταγή είναι ότι πρέπει για το τετ-α-τετ μας, ταυτόχρονα όμως κι ένας από τους πλέον έξοχους και εκλεπτυσμένους τρόπους για να εκτιμήσουμε την πληρότητα του υπέροχου αυτού δώρου της γης.
Μπορείτε να το σερβίρετε στο οικογενειακό τραπέζι και στις μικρές συγκεντρώσεις. Το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Το σουφλέ σερβίρεται αμέσως μόλις βγει από το φούρνο και δεν επιτρέπεται να περιμένει στους μεγάλους μπουφέδες.
Το πιάτο λέγεται ότι πήρε το όνομά του από έναν επίδοξο γαμπρό που επιθυμούσε διακαώς να εντυπωσιάσει τη μέλλουσα πεθερά του εφευρίσκοντας μια καινούργια συνταγή βασισμένη στο μοναδικό πιάτο που ήξερε να φτιάχνει, δηλ. τα βραστά αυγά. Αν και απλό, είναι φοβερά νόστιμο.
Αντί για πράσα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορα άγρια ή ήμερα χόρτα, ανθάκια από μπρόκολο,
κολοκυθάκια, φρέσκα κουκιά ή φασολάκια, καρότα ή συνδυασμούς από τα λαχανικά αυτά.
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef! Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
Σου αρέσουν τα δώρα? Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!