Οι Συνταγές μου! | Οι Φωτογραφίες μου!  Μέλη  
Αναζήτηση
Τι "μαγειρεύτηκε" τα τελευταία λεπτά
ΤΗΓΑΝΙΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ ...
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΦΡΕΣΚΟΣ ΜΕ ΣΕΛΙΝΟ ...
ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ...
ΣΑΛΣΑ ΒΕΡΑΚΡΟΥΖ ΜΕ ΛΙΘΡΙΝΙ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ...
ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΜΑΓΕΙΡΕΥΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ...
ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΑ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ ...
...
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ...
ΡΥΖΙ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ...
ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΑΛΕΙΜΜΑ ΕΛΙΑΣ (Ταπενάντ)...
ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ...
ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΠΟΛΟΝΕΖ ...
ΠΕΝΝΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ ...
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΑΛΑ ΜΑΡΙΝΑΡΑ ...
ΤΟΡΤΕΛΙΝΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ...
ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΤΕΝΙΑ ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΒΟΤΚΑ, ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΜΑΤΟΠΟΛΤΟ ...
ΡΙΓΚΑΤΟΝΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ...
ΛΙΝΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΑΝΤΖΟΥΓΕΣ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙΝΙ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ΡΟΜΑΝΟ ...


Συνταγές » Ζυμαρικά, χορταρικά
Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΜΑΡΟΛΑ  
ΣΑΛΤΣΑ ΠΟΜΑΡΟΛΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (Τοσκάνη)  
Στα μέσα του Ιουλίου, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι νιες, ωριμασμένες στον ήλιο ντομάτες, είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε, μέσα στον καύσωνα μια υπέροχη δροσιστική μακαρονάδα φτιαγμένη με φρέσκια σάλτσα πομαρόλα και φρεσκοτριμμένο τυρί. Στα ιταλικά νοικοκυριά συνηθίζουν να παρασκευάζουν κιλά πομαρόλας μέχρι το τέλος Αυγούστου, που οι ντομάτες είναι ακόμη φθηνές, και να διαθέτουν μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τον υπόλοιπο χρόνο. Όχι δηλ. ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εν ανάγκη, και ντομάτες από κονσέρβα. Ας δούμε όμως τη βασική συνταγή:
ΠΟΛΕΝΤΑ-ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟΣ ΧΥΛΟΣ  
Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα του προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη. Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά. Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΠΙΤΣΑΓΙΟΛΑ  
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΑΛΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ  
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ  
ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ  
ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΜΑΤΑ  
ΠΕΣΤΟ ΜΕ ΤΟΜΑΤΕΣ ΛΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑ  

Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα


 
Προσφατα Σχολια
ετσι πρέπει να είναι οι εύκολες συνταγές...(από Maria)
Περισσότερα...

Μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη! ...(από Panos)
Περισσότερα...

poli kali sintagi....(από katomerischristos)
Περισσότερα...

poli orea sintagi....(από κατωμερης χρηστος)
Περισσότερα...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ Σ...(από panagiota)
Περισσότερα...




ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση

Το όνομα σου:
Το e-mail σου:
Η ερώτηση σου:

Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε! Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Yumyum Pointmania!>>>

Θέλετε να δοκιμάζετε πρώτοι τις νέες συνταγές; Απλά εγγραφείτε στο δωρεάν Newsletter μας και ταυτόχρονα κερδίστε 100 points!

 

 

 

Copyright © 2009 yumyum.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή
διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.