Στα μέσα του Ιουλίου, όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι νιες, ωριμασμένες στον ήλιο ντομάτες, είναι η πιο
κατάλληλη εποχή για να απολαύσουμε, μέσα στον καύσωνα μια υπέροχη δροσιστική μακαρονάδα φτιαγμένη με
φρέσκια σάλτσα πομαρόλα και φρεσκοτριμμένο τυρί. Στα ιταλικά νοικοκυριά συνηθίζουν να παρασκευάζουν κιλά
πομαρόλας μέχρι το τέλος Αυγούστου, που οι ντομάτες είναι ακόμη φθηνές, και να διαθέτουν μια πολύτιμη
παρακαταθήκη για τον υπόλοιπο χρόνο. Όχι δηλ. ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, εν ανάγκη, και ντομάτες
από κονσέρβα. Ας δούμε όμως τη βασική συνταγή:
Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές
εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται
σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο
της κατσαρόλας. Έπειτα του προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη.
Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή
μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά.
Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η
πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της
βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο
κόκκινο πιπέρι.
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef! Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
Σου αρέσουν τα δώρα? Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!