Για τη ζύμη:
1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι μαγιά σε σκόνη
2,5 φλιτζάνι αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. χοιρινό λίπος
βούτυρο ή ελαιόλαδο (8 κοφτές κουταλιές)
1 αβγό
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, παγωμένο

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό παστός μπακαλιάρος, καλά ξαρμυρισμένος
2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 γλυκές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
1/2 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1 αβγό, χτυπημένο με 3 κουταλιά σούπας γάλα

Οι Συνταγές μου! | Οι Φωτογραφίες μου!  Μέλη  
Αναζήτηση

Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;






 
Τι "μαγειρεύτηκε" τα τελευταία λεπτά
ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ...
Ντολμαδάκια με κιμά ...
ΓΑΡΙΔΟΣΟΥΠΑ...
ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΑ ...
ΠΑΤΕ ΤΟΝΟΥ ...
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΡΑΣΑΤΟ...
Κρέμα αβοκάντο με καπνιστό σολωμό ...
ΧΤΕΝΙΑ ΜΕ ΣΑΦΡΑΝ...
ΜΠΑΜΙΕΣ MAΣΑΛΑ...
ΠΑΠΑΡΔΕΛΕΣ ΜΕ ΡΑΓΚΟΥ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ...
ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ΝΤΙΠ ΦΕΤΑΣ...
Κεφτεδάκια ...
ΣΤΡΕΙΔΙΑ ΡΟΚΦΕΛΕΡ...
ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΣΥΚΑ, ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΤΑ ...
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ...
ΓΛΥΚΟΞΙΝΕΣ ΓΑΡΙΔΕΣ...
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ...
Φετουτσίνια με χτένια ...
ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΚΡΕΟΛΗΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ, ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ...
ΜΑΡΟΥΛΙ ΣΑΛΑΤΑ ...
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΧΑΒΙΑΡΙ ...
ΕΥΚΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΣΤΡΕΙΔΙΩΝ...
ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΝΟΥΝΤΛ ΣΕΤΣΟΥΑΝ ...
Σπαγγέτι με τόννο και hoisin sauce ...
ΦΕΤΟΥΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑΣ...
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΟΛΟΜΟ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ ...
ΑΣΤΑΚΟΣ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ...
ΚΡΕΜΩΔΗΣ ΨΗΤΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΚΡΕΟΛΗΣ...

Συνταγές » Θαλασσινά
Προηγούμενη Συνταγή 107 από 137  Επόμενη

ΕΜΠΑΝΑΔΑ ΓΚΑΓΕΓΚΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ 3 ψήφοι




 
Ισπανική πίτα: Στους φούρνους και τα γκουρμέ μπακάλικα της Μαδρίτης θα δείτε να πουλιούνται εμπανάδας με το κομμάτι. Πρόκειται για σκεπασμένες τάρτες με χοντρή κριτσανιστή κρούστα, που δεν τρώγονται συνήθως στο δρόμο, όπως οι δικές μας τυρόπιτες, αλλά αντικαθιστούν το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα στο σπίτι. ’λλωστε, τα τρίγωνα μεγάλα κομμάτια με βάση ζύμη που εύκολα θρυμματίζεται δεν προσφέρονται για μεζέ στα όρθια. Η γέμιση της εμπανάδα μπορεί να περιέχει κιμά, ψάρι ή θαλασσινά, πάντα ανακατεμένα με κρεμμύδι, ντομάτα και σοταρισμένες πιπεριές. Στη Νότια Αμερική, όπου το φαγητό μετανάστεψε, οι εμπανάδας σχεδόν πάντα γίνονται με λουκάνικα και καυτερές πιπεριές, σε μεγάλο ταψί ή και σαν μικρές ατομικές ημικυκλικές πίτες. Οι εμπανάδας της Γαλικίας, της περιοχής που βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα Βορειοδυτικά της χώρας, πάνω από την Πορτογαλία, γίνονται σχεδόν πάντα με ψάρι και θαλασσινά: σαρδέλες, μύδια, χέλι, λευκός φρέσκος τόνος ή εκλεκτός τόνος από κονσέρβα, αλλά και παστός μπακαλιάρος είναι η βάση της γέμισης. Η εμπανάδα γκαγέγκα θεωρείται η πιο εκλεκτή της Ιβηρικής χερσονήσου. Αν μπορείτε να βρείτε χοιρινό λίπος, φτιάξτε με αυτό την πολύ ενδιαφέρουσα ζύμη, που δεν διαφέρει πολύ από εκείνη που συνηθίζεται και στις νόστιμες τόρτε, τις ιταλικές παραδοσιακές πίτες, που, όπως και οι ισπανικές, έχουν τις ρίζες τους στο Μεσαίωνα.
Υλικά

Για τη ζύμη:
1/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1/2 κουταλάκι μαγιά σε σκόνη
2,5 φλιτζάνι αλεύρι
Μια πρέζα αλάτι
100 γρ. χοιρινό λίπος
βούτυρο ή ελαιόλαδο (8 κοφτές κουταλιές)
1 αβγό
1/4 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, παγωμένο

Για τη γέμιση:
1/2 κιλό παστός μπακαλιάρος, καλά ξαρμυρισμένος
2/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 γλυκές κόκκινες πιπεριές, ψιλοκομμένες
1/2 κιλό ντομάτες, ψιλοκομμένες
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
1 αβγό, χτυπημένο με 3 κουταλιά σούπας γάλα

Εκτέλεση
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι και το λίπος ή το Βούτυρο και δουλέψτε το μείγμα στο μίξερ ή με τα χέρια, τρίβοντάς το για να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα. Προσθέστε το αβγό και το κρασί και ζυμώστε να γίνει λεία ζύμη. Κάντε την μπάλα και αφήστε τη να μείνει τουλάχιστον 1/2 ώρα, να ανέβει. Ετοιμάστε τη γέμιση: Σοτάρετε τα κρεμμύδια στο λάδι. Προσθέστε τις πιπεριές, την ντομάτα και το στραγγισμένο και ψιλοκομμένο μπακαλιάρο. Βράστε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο:. Χωρίστε τη ζύμη στα δύο, με το ένα κομμάτι αρκετά μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίξτε φύλλο με το μεγάλο κομμάτι, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλάγια του ταψιού. Αδειάστε μέσα τη γέμιση, καλύψτε με το άλλο φύλλο, τρυπώντας το με πιρούνι σε πολλές μεριές. Αλείψτε καλά με το αβγό και το γάλα κα ψήστε για περίπου 40-45 λεπτά να ροδίσει η ζύμη. Αφήστε 10 λεπτά και σερβίρετε την εμπανάδα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ: Αντί για μια πίτα, χωρίστε τη ζύμη σε 12...

Προηγούμενη Συνταγή 107 από 137  Επόμενη
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ 13-11-2007 04:22:41

ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΑΙΡΑΝΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ . ΑΠΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΟΜΩΣ ΑΨΟΓΗ

Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 

RSS feeds RSS feed ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΓΏΝ


 
Προσφατα Σχολια
ετσι πρέπει να είναι οι εύκολες συνταγές...(από Maria)
Περισσότερα...

Μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη! ...(από Panos)
Περισσότερα...

poli kali sintagi....(από katomerischristos)
Περισσότερα...

poli orea sintagi....(από κατωμερης χρηστος)
Περισσότερα...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ Σ...(από panagiota)
Περισσότερα...




ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση

Το όνομα σου:
Το e-mail σου:
Η ερώτηση σου:

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!
Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε! Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Yumyum Pointmania!>>>

Θέλετε να δοκιμάζετε πρώτοι τις νέες συνταγές; Απλά εγγραφείτε στο δωρεάν Newsletter μας και ταυτόχρονα κερδίστε 100 points!

Copyright © 2009 yumyum.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή
διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.