100 γρ. άπαχο παστό χοιρινό κομμένο σε κύβους των 6 χιλ.
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (για τη ναπολιτάνικη εκδοχή)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (για τη ρωμαϊκή εκδοχή)
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντοματάκια
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
500 γρ. σπαγγέτι
τυρί πεκορίνο ρομάνο
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

Οι Συνταγές μου! | Οι Φωτογραφίες μου!  Μέλη  
Αναζήτηση

Πόσα πηρούνια αξίζει αυτή η συνταγή;






 
Τι "μαγειρεύτηκε" τα τελευταία λεπτά
ΝΟΥΝΤΛ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ ...
Πέννες με σολωμό και σάλτσα κρέμας με βότκα και πράσινους πιπερόσπορους ...
ΚΟΛΟΚΥΘOΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΦΕΤΑ ...
Φιλέτο Ψητό ...
ΣΠΑΓΕΤΙΝΙ ΜΕ ΑΒΓΟΤΑΡΑΧΟ ...
Ρεβύθια Σιφνέϊκα ...
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΙΕΖΕ ...
ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ...
ΖΥΜΑΡΙΚΟ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ...
ΒΙΔΕΣ ΜΑΡΑΚΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ...
ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΑΓΚΙΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ...
Ταλιατέλες με καπνιστό σολωμό ...
ΣΟΜΠΑ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΤΟΝ ΗΣΤΟΝ ...
ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΜΑΡΕΝΓΚΟ ...
ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ ...
ΠΕΝΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΟΓΥΝΑΙΚΑΣ ...
ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ...
ΔΡΟΣΕΡΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ...
...
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΒΑΣΤΙΛΛΗΣ» ...
ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ SINIGANG ...
ΑΣΤΑΚΟΣ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΠΟ ΧΤΕΝΙΑ, ΚΥΜΙΝΟ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛΑ ΤΣΟΤΣΑΡΑ ...
ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ...
Φιλέτο μοσχαριού με σάλτσα Μαδέρα ...

Συνταγές » Ζυμαρικά, κρεατικά
Προηγούμενη Συνταγή 121 από 124  Επόμενη

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛΑ ΑΜΑΤΡΙΤΣΙΑΝΑ (ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ) 4 ψήφοι




 
Η Αματρίτσε (Amatrice) είναι μια κωμόπολη στη μέση περίπου ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη κοντά στο σύνορο ανάμεσα σε Abruzzo και Umbria και έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει δώσει την γαστρονομική υπογραφή της σε δυο διαφορετικές επαρχίες. Κατά το διάβα της ιστορίας οι Αματριτσιάνοι συμπορευόντουσαν με τη μια ή με την άλλη, ανάλογα με το πώς φυσούσε ο άνεμος της πολιτικής. Το αποτέλεσμα ήταν πως τόσο η Ρώμη όσο και η Νάπολη επωφελήθηκαν διεκδικώντας το θαυμάσιο αυτό πιάτο για λογαριασμό της η κάθε μια, προσαρμόζοντάς το μάλιστα στα δικά της γούστα: Οι Ναπολιτάνοι φτιάχνουν τη σάλτσα με τις χαρακτηριστικές τους νιφάδες καυτερού κόκκινου πιπεριού, ενώ οι Ρωμαίοι προσθέτουν λίγο ξηρό λευκό κρασί. Και στις δυο περιπτώσεις το αντίστοιχο συστατικό, που δίνει στο Σπαγέτι αλά Αματριτσιάνα την ξεχωριστή του γεύση, είναι το guanciale ή το παστό χοιρινό κρέας από μάγουλο, αν και πριν από πολλά χρόνια φτιάχνονταν και με πανσέτα, όπως επίσης και με μπέικον. Γίνεται ελαφρότερο με τη χρήση ελαιόλαδου αντί για λίπος. Χρησιμοποιούμε φρέσκο βασιλικό, όταν είναι η εποχή του, αλλιώς φρέσκο μαϊντανό.Το πιάτο πηγαίνει με ένα ολόσωμο, νέο κόκκινο κρασί όπως το Κιάντι ή το Μπαρμπαρέσσο.
Υλικά

100 γρ. άπαχο παστό χοιρινό κομμένο σε κύβους των 6 χιλ.
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κουταλάκι νιφάδες κόκκινου πιπεριού (για τη ναπολιτάνικη εκδοχή)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί (για τη ρωμαϊκή εκδοχή)
1 κονσέρβα των 800 γρ. ντοματάκια
αλάτι και πιπέρι μαύρο φρεσκοαλεσμένο
500 γρ. σπαγγέτι
τυρί πεκορίνο ρομάνο
2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό και ζεματίζουμε το παστό χοιρινό για 2 περίπου λεπτά, ώστε να αφαιρεθεί το πολύ αλάτι. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη.
2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας που και που, μέχρι το σκόρδο να χρυσίσει καλά και μετά το πετάμε (προσέχουμε να μην το κάψουμε.) Προσθέτουμε το παστό χοιρινό και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι το χοιρινό να βγάλει ένα μέρος του λίπους του και αρχίσει να γίνεται τραγανό στις άκρες του και το κρεμμύδι ελαφρά διαφανές. Για τη ναπολιτάνικη εκδοχή προσθέτουμε τις νιφάδες πιπεριού και σοτάρουμε για πολύ λίγο.
3. Για τη ρωμαϊκή εκδοχή ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και προσθέτουμε το κρασί, ξύνοντας ότι κομμάτια κρεμμυδιού ή κρέατος έχουν καραμελώσει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, για τις δυο εκδοχές, προσθέτουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε με ένα ξύλινο κουτάλι όπως μπαίνουν.
4. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι η σάλτσα να πήξει και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο, αν απαιτείται.
5. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό και σερβίρουμε με επί πλέον τριμμένο τυρί στο τραπέζι.

Προηγούμενη Συνταγή 121 από 124  Επόμενη
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών

ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

kostas 31-10-2009 17:39:41

kai go auto nomizo ....(mono pou ego exo zisei sto milano:p)

galadriel 08-06-2009 20:57:53

epidi ezisa merika xronia sti romi, nomiza pos stin amatriciana vazoume vasiliko kai oxi maintano. isxiei?

Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!

Όνομα 
e-mail 
Σχόλιο 

RSS feeds RSS feed ΝΕΩΝ ΣΥΝΤΑΓΏΝ


 
Προσφατα Σχολια
ετσι πρέπει να είναι οι εύκολες συνταγές...(από Maria)
Περισσότερα...

Μου αρέσει, είναι πολύ εύκολη! ...(από Panos)
Περισσότερα...

poli kali sintagi....(από katomerischristos)
Περισσότερα...

poli orea sintagi....(από κατωμερης χρηστος)
Περισσότερα...

ΤΩΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΑΝ ΘΑ ΑΡΕΣΕΙ Σ...(από panagiota)
Περισσότερα...




ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση

Το όνομα σου:
Το e-mail σου:
Η ερώτηση σου:

ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!
Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε! Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!

Yumyum Pointmania!>>>

Θέλετε να δοκιμάζετε πρώτοι τις νέες συνταγές; Απλά εγγραφείτε στο δωρεάν Newsletter μας και ταυτόχρονα κερδίστε 100 points!

Copyright © 2009 yumyum.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή
διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο,
χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια του εκδότη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.