Η Αματρίτσε (Amatrice) είναι μια κωμόπολη στη μέση περίπου ανάμεσα στη Ρώμη και τη Νάπολη κοντά στο σύνορο
ανάμεσα σε Abruzzo και Umbria και έχει το μοναδικό προνόμιο να έχει δώσει την γαστρονομική υπογραφή της σε
δυο διαφορετικές επαρχίες. Κατά το διάβα της ιστορίας οι Αματριτσιάνοι συμπορευόντουσαν με τη μια ή με την
άλλη, ανάλογα με το πώς φυσούσε ο άνεμος της πολιτικής. Το αποτέλεσμα ήταν πως τόσο η Ρώμη όσο και η Νάπολη
επωφελήθηκαν διεκδικώντας το θαυμάσιο αυτό πιάτο για λογαριασμό της η κάθε μια, προσαρμόζοντάς το μάλιστα στα
δικά της γούστα: Οι Ναπολιτάνοι φτιάχνουν τη σάλτσα με τις χαρακτηριστικές τους νιφάδες καυτερού κόκκινου
πιπεριού, ενώ οι Ρωμαίοι προσθέτουν λίγο ξηρό λευκό κρασί. Και στις δυο περιπτώσεις το αντίστοιχο συστατικό,
που δίνει στο Σπαγέτι αλά Αματριτσιάνα την ξεχωριστή του γεύση, είναι το guanciale ή το παστό χοιρινό κρέας
από μάγουλο, αν και πριν από πολλά χρόνια φτιάχνονταν και με πανσέτα, όπως επίσης και με μπέικον. Γίνεται
ελαφρότερο με τη χρήση ελαιόλαδου αντί για λίπος. Χρησιμοποιούμε φρέσκο βασιλικό, όταν είναι η εποχή του,
αλλιώς φρέσκο μαϊντανό.Το πιάτο πηγαίνει με ένα ολόσωμο, νέο κόκκινο κρασί όπως το Κιάντι ή το Μπαρμπαρέσσο.
1. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 2 λίτρα νερό και ζεματίζουμε το παστό χοιρινό για 2 περίπου λεπτά, ώστε να αφαιρεθεί το πολύ αλάτι. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε στην άκρη. 2. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας που και που, μέχρι το σκόρδο να χρυσίσει καλά και μετά το πετάμε (προσέχουμε να μην το κάψουμε.) Προσθέτουμε το παστό χοιρινό και το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι το χοιρινό να βγάλει ένα μέρος του λίπους του και αρχίσει να γίνεται τραγανό στις άκρες του και το κρεμμύδι ελαφρά διαφανές. Για τη ναπολιτάνικη εκδοχή προσθέτουμε τις νιφάδες πιπεριού και σοτάρουμε για πολύ λίγο. 3. Για τη ρωμαϊκή εκδοχή ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και προσθέτουμε το κρασί, ξύνοντας ότι κομμάτια κρεμμυδιού ή κρέατος έχουν καραμελώσει στον πάτο της κατσαρόλας. Βράζουμε για 1-2 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και, για τις δυο εκδοχές, προσθέτουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε με ένα ξύλινο κουτάλι όπως μπαίνουν. 4. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι η σάλτσα να πήξει και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά. Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το αλατοπίπερο, αν απαιτείται. 5. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, βράζουμε και στραγγίζουμε το ζυμαρικό, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή πιατέλα σερβιρίσματος, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα, το τριμμένο τυρί και τον μαϊντανό και σερβίρουμε με επί πλέον τριμμένο τυρί στο τραπέζι.
Συνταγή 121 από 124
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών
ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
kostas 31-10-2009 17:39:41
kai go auto nomizo ....(mono pou ego exo zisei sto milano:p)
galadriel 08-06-2009 20:57:53
epidi ezisa merika xronia sti romi, nomiza pos stin amatriciana vazoume vasiliko kai oxi maintano. isxiei?
Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!