1. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στο κέντρο του και τον προθερμαίνουμε στους 205ο Κελσίου. Αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο ένα πυρέξ των 10 φλιτζ ή έξι πυρέξ για σουφλέ του 1 1/4 φλιτζάνι το καθένα και ρίχνουμε στο καθένα τυρί παρμεζάνα για να το καλύψουμε (Αν χρησιμοποιούμε πυρέξ του 1 1/4 φλιτζάνι, βάζουμε και τα έξι σκεύη μέσα σε ένα ταψί.) 2. Λιώνουμε βούτυρο σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε αλεύρι, πιπέρι καγιέν και το μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύουμε το μίγμα μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει αλλά χωρίς να σκουρύνει, κτυπώντας το συνεχώς, περίπου για 1 λεπτό. Βαθμιαία ρίχνουμε κτυπώντας το γάλα και μετά το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο, παχύρρευστο κι αρχίσει να βράζει, περίπου για 2 λεπτά. Το βγάζουμε από τη φωτιά. 3. Προσθέτουμε τους κρόκους αβγού στη σάλτσα και κτυπάμε γρήγορα μέχρι να αναμιχθούν. Διπλώνουμε μέσα 1 1/4 φλιτζάνι γραβιέρα και 1/4 φλιτζάνι παρμεζάνα (τα τυριά δεν χρειάζεται να λιώσουν.) 4. Με το ηλεκτρικό μίξερ, κτυπάμε τα ασπράδια σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν σφικτά αλλά όχι ξηρά. Διπλώνουμε μέσα 1/4 από τα ασπράδια στη χλιαρή βάση του σουφλέ για να την ελαφρύνουμε. Διπλώνουμε μέσα τα υπόλοιπα ασπράδια. Μεταφέρουμε το μίγμα του σουφλέ στα έτοιμα πιάτα. Ρίχνουμε από πάνω τις υπόλοιπες 2 κουταλιές γραβιέρας. 5. Βάζουμε το σουφλέ στο φούρνο, μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 190ο. Το ψήνουμε μέχρι να φουσκώσει, να χρυσίσει και να καθίσει ελαφρά στο κέντρο, περίπου για 40 λεπτά το μεγάλο σουφλέ ή 25 λεπτά τα μικρά. Με γάντια φούρνου, μεταφέρουμε το σουφλέ σε πιατέλα και σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή 9 από 30
Φωτογραφίες που έχουν στείλει τα μέλη μας!
Δεν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες μελών
ΣΧΟΛΙΑ, ΙΔΕΕΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
giota 28-05-2008 04:40:10
πολυ ωραια συνταγη
Πες τη γνώμη σου, κάνε μια πρόταση ή απλά ρώτα! Για κάθε σχόλιο σου θα κερδίσεις και 20 βαθμούς!!!!!!
ΡΩΤΑ ΤΟΝ Chef!
Πες μας την απορία σου και εμείς θα ψάξουμε για την απάντηση
ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Σου αρέσουν τα δώρα?
Εμάς μας αρέσει να χαρίζουμε!
Μάζεψε βαθμούς και κέρδισε δώρα! Κάθε φορά που σχολιάζεις μια συνταγή, στέλνεις μια φωτογραφία της γαστρονομικής δημιουργίας σου ή απλά και μόνο ψηφίζεις μια συνταγή τότε ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ!